vrijdag 26 november 2010

Nieuwe verkeersregelaar!



Social Media, een niet zo heel erg nieuw woord maar bij heel veel mensen toch nog onbekend. Wat is Social Media? Social media is een verzamelnaam voor alle internet-toepassingen waarmee het mogelijk is om informatie met elkaar te delen op een gebruiksvriendelijke en vaak leuke wijze. Het betreft niet alleen informatie in de vorm van tekst (nieuws, artikelen). Ook geluid (podcasts, muziek) en beeld (fotografie, video) worden gedeeld via social media websites. Met andere woorden, social media staat voor 'Media die je laten socialiseren met de omgeving waarin je je bevindt'.
Voorbeelden zijn: Hyves, Facebook, Linkedin, Twitter maar er zijn er nog veel meer...

Veel mensen zeggen over Twitter "Ach ik doe niet mee met dat soort onzin, wat moet ik ermee, iedereen maar laten weten wat ik doe?" Toch zijn er een heleboel mensen die hier wel aan mee doen en Twitter heeft zijn nut van de week echt kunnen bewijzen.

Een paar dagen geleden was er een brand in de verkeersleidingspost op Utrecht Centraal en reden geen treinen van en naar Utrecht Centraal. Ook het treinverkeer daaromheen werd stilgelegd, kortom chaos in Nederland!

Teletekst en NS kunnen de situatie niet aan, er zijn en komen veel te weinig bussen en niemand die op het station Utrecht staat kan zich meer verplaatsen. Maar dan zet er iemands op Twitter een oproep om vooral de hashtag #lift te gebruiken wanneer je vervoer zoekt of vervoer hebt en mensen mee kunt nemen. Zo wordt er een soort digitale taxi standplaats gecreëerd waar gestrande reizigers en vrijwillige taxi-chauffeurs voor een dag elkaar kunnen vinden.



Een paar uur later en je hebt een nieuw platform waarop je op stad kunt zoeken welke lifts er aangeboden worden en welke lifts er worden gezocht, namelijk Liftdeck. Er wordt geopperd om op het grote videoscherm van Utrecht Centraal een twitterfeed van #lift te tonen, zodat ook niet twitteraars de oproepen kunnen zien. Er worden slaapplaatsen aangeboden aan onbekenden, belangeloos.

Geweldig dat mensen zo inventief zijn en de nieuwe Sociale Media gebruiken om Landelijke problemen zelf op te lossen. Hoezo Twitter is een onzin ding, die heeft inmiddels zijn nut wel bewezen, toch?

1 opmerking:

Leon zei

I wanted to try Twitter and stayed because I found it more useful than not.

Some of my friends fill it with trivial stuff but many use it for networking.

Surprisingly most of my contacts are people I don't know from Victoria. They "advertise" by following and keep track of what their contacts say about local stuff.

Sometimes I talk about local stuff but mostly use it to promote my YouTube and blog stuff.

As you have said it's also a good tool for information sharing during emergencies.