zaterdag 20 november 2010

Dagje winkelen in Kerstsfeer!

Paard en wagen in Amstelveen...... reclamestunt van de Bijenkorf.















Vandaag een dagje gewinkeld met Iris en Menno. Na de bowlingtraining van Menno vanmorgen zijn we richting Makro gegegaan. Daar lekker rond gelopen en ons alvast onder laten dompelen in de kerstsfeer. Kerstbomen, kerstballen en meer van al die goedbedoelde kerstrommel, we hebben het allemaal bekeken.

Daarna zijn we nog even naar het winkelcentrum in Amstelveen geweest waar ook de kerstsfeer al helemaal op en top te bewonderen viel. Nabij het grote plein tussen de overdekte winkelcentra reed een hele oude paard en wagen, een bijna antieke bezorgwagen van de Bijenkorf vol met nep cadeautjes als reclame stunt. Liefhebbers konden een ritje maken op bok van van de wagen.

Ook hier is het weer duidelijk dat Sinterklaas toch echt verdrongen wordt door de Kerstman, overal zie je kerstverlichting, kerstbomen, kerstballen, kerstgroen en is er bijna geen Sinterklaas te bekennen. Zonde dat zo'n oud Hollands kinderfeest steeds meer terrein verliest .......... en de Kerstman steeds populairder wordt.... jammer, jammer, jammer....

Ook bij ons thuis vieren we niet echt Sinterklaas meer..... we eten vaak wel gezellig iets aparts en feestelijks met elkaar maar echt met cadeautjes wil Menno niet meer. Die zegt Kerstmis leuker te vinden en kan zich helemaal verheugen op de kerstverlichting aanbrengen in en om het huis.  Cadeautjes die al een paar weken voor de Kerst onder de kerstboom liggen te wachten om op 1e kerstdag eindelijk uitgepakt te worden.











Wat mis ik die tijd, die ouderwetse Sinterklaasfeesten met de hele familie, Opa's en Oma's, Oom's en tantes, neefjes en nichtjes naar het bos in bungalowpark Coldenhove (voor ons het Sinterklaaspark). Jaren achter elkaar hebben wij hier ons Sinterklaasfeest gevierd. Toen de kinderen klein waren en nog geloofden in Sinterklaas was er de spanning, komt hij langs ons huisje of niet, maar hij kwam altijd, met zakken vol cadeautjes.










Later toen de kinderen groter werden maakten we er een spel van en moesten de kinderen opdrachten uitvoeren om hun verstopte cadeautje te vinden. Naar buiten moesten ze vaak, gewapend met een zaklantaarn omdat het zo donker was in het park 's avonds. Briefjes die her en der in de struiken lagen met weer een nieuwe opdracht om hun cadeautje te vinden.

We hadden teams gevormd, die namen droegen naar de tekens van de Chinese dierenriem als, de varkens, de ratten en de hanen en droegen die speelgoeddiertjes trots op onze baseballcaps. Weken voor ons vertrek was er al de rivaliteit onderling tussen de teams, wij gaan winnen, de hanen zijn maar niks de ratten zijn veel beter!

We speelden een soort zeskamp, allemaal onderdelen zoals een speurtocht in het donker met telkens een nieuwe opdracht, jeu de boules, bowlen en vragen spelletjes. Voor al deze onderwerpen kon je als team punten binnenslepen en de winnaar kreeg dan uiteindelijk de grote wijze uil-trofee. Ons team heeft die trofee 2 keer gewonnen en die grote wijze uil staat nog ergens boven op zolder te prijken....
Mooie tijden....

Jammer... geen echt Sinterklaas-feest meer in het bos of in huize Koelmans.... helaas.... Kleine kinderen worden  groot en vinden dat ze te groot worden om het Sinterklaasfeest met cadeautjes te vieren...... Sinterklaas is kinderachtig. Met weemoed zie ik Sinterklaas komen en gaan.....
dag Sinterklaasje, dag, dag....ooowwww...

2 opmerkingen:

Leon zei

I remember when Christmas began to change for me. It started when we stopped going to Midnight Mass one year and finished the next year when my brothers stopped opening presents on Christmas Eve.

These were family traditions that gave us something to focus on. Later on it was gift certificates and money instead of presents and finally just cards. (Although part of the latter was due to everyone being broke. ;))

Now I travel to friends or family for the holidays. The travel can make the holidays daunting though.

maud zei

@Leon: Christmas eve we always celebrate at home, the three of us or sometimes with family and a great dinner with lots of fine dishes and at least 7 or 8 courses.
The next day is boxing-day, in the afternoon we'll open all the presents we all bought for eachother.That's always a nice and fine moment.
But still I miss the Sinterklaas-avond om the 5th of december. It's such a nice Dutch tradition, with hot bisschops-wine (sort of gluhwein with oranges)and erwtensoep (pea soup)and Sinterklaas coming by with all the presents.