vrijdag 18 maart 2011

Monumentenwandeling door Amsterdam

Rozenhofje aan de Rozengracht 149.

Gisteren met de afdeling van het werk een monumentenwandeling door de Jordaan in Amsterdam gemaakt. Wij kregen deze wandeling aangeboden als tegenprestatie voor werkzaamheden die onze afdeling voor Monumentenzorg gedaan heeft. Het zou een hele bijzondere wandeling worden met toegang tot hofjes en huizen waar je normaal niet in kan omdat deze eigenlijk nooit voor particulieren toegankelijk zijn. Maar steeds bij aankomst op het aangekondigde adres, dook er weer iemand met een sleutel op...., geweldig dit mee te maken!

De wandeling startte op de Rozengracht voor het Rozenhofje op nr. 149 waar iemand van Monumentenzorg als gids ons al op stond te wachten.

Ingang van het Rozenhofje, hek met daar achter de deuren, op slot en alleen toegankelijk voor de bewoners.


Rozengracht, zicht op het Rozenhofje


Het hofje, om te zien gewoon een huizenblok, maar hierachter een verrassende binnentuin met daaromheen piepkleine huisjes bestemd voor ouderen....

Ik geloof dat ik de Rozengracht wel honderden keren overgelopen ben in de afgelopen jaren en inderdaad vaag wist ik wel dat hier meerdere hofjes zitten maar deze zijn niet toegankelijk voor het publiek en ben daar dus nooit binnen geweest. Nu dus wel.... en wat een bijzondere ervaring om aan de drukke Rozengracht de stilte van de hofjes te mogen beleven....


Collega's luisteren naar de gids in het Rozenhofje.

Mooi zicht op de huisjes (kamertjes) aan de  prachtige binnentuin....


Hier op de voorgrond in het blauw de Regent van het Rozenhofje...


Het volgende hofje waar we binnen mochten kijken was het Rijpenhofje ook aan de Rozengracht maar dan aan de overkant van het Rozenhofje en iets meer richting Westertoren.


Ingang van het Rijpenhofje afgesloten met een hek en deuren.

Maar ook hier kwam weer iemand met een sleutel om het hek en de deuren daar achter voor ons te openen.
Alles bekijken en luisteren naar de gids....



De Regentenkamer van het Rijpenhofje.

Aan de wand hangen in lijstjes allemaal foto's met hand geschreven teksten van bewoners. Het merendeel van studenten die hun dankbaarheid uitspreken over het feit dat zei hier mogen wonen. Helemaal links op de foto staat onze gids en daarnaast de Regent van het hofje.
Na een zeer interessant verhaal van de Regent, het hofje via de achterkant verlaten. Onze wandeling ging verder over de Bloemstraat met uitzicht op de Westertoren.

Uitgang Rijpenhofje aan de Bloemstraat...



Bloemgracht met uitzicht op het oude politiebureau ....

Het hart van de Jordaan. In een zeer ver verleden daar precies op die plek gebouwd om een goed overzicht te hebben over het gespuis in de toen heel roerige Jordaan......

Oud en nieuw naast elkaar op de Bloemgracht


Kijken naar de Hersteld Apostolische Zending Kerk aan de Bloemgracht....

Een totaal onopvallend klein kerkje midden tussen de woonhuizen.....




Heel sobere inrichting in dit kerkje, geen enkele versiering of iets van dien aard.

Tubbergenhuis...

Als laatste hebben we nog een privé huis op de Korte Marnixkade "het Tubbergenhuis" mogen bezichtigen.

Helaas hier alleen een foto van de buitenkant gemaakt daar ik het toch iets te gênant vond om de privé inboedel van de bewoners op de plaat vast te leggen..... Wel staan er genoeg foto's op internet voor wie toch het prachtige huis eens van binnen wil bekijken..

Om half 5 kwam er een einde aan onze toer en ben ik ijskoud en best wel afgesleten huiswaarts gegaan waar ik pas later op de avond weer een beetje warm begon te worden....... Het was een geweldige middag en kijk nu al weer uit naar een volgende toer die onze gids ons al toegezegd heeft....

2 opmerkingen:

Leon zei

Those are beautiful buildings! Your memorial walk was memory making. :)

maud zei

@Leon:Those buildings are very beautiful, and so very special to see them all from the inside!!! Normaly there closed and only opened by the people who live there... Now all the doors were opened by the residents specialy for us...that was a great experience!!!